Kalendar

Osobni doživljaj prostora

12.04.2014 - 12.04.2014
Ciklus: Mala škola arhitekture - Prostor i ja 2014
Radionica

Druga cjelina ovogodišnjeg ciklusa Male škole arhitekture pod nazivom Dijelimo prostor, započela je u subotu  5.4. prvom radionicom „Tijelo u prostoru“. Radionica se održala u prostorijama DAZ-a pod vodstvom Davorke Perić, a 12. travnja nastavljamo s drugim dijelom "Osobni doživljaj prostora"

Kao i prethodne, i ova radionica je bila koncipirana na način da se prvo održi uvodno predavanje o temi kojom ćemo se baviti, te da se ona djeci predstavi na njima blizak način . Kroz Power Point prezentaciju su objašnjeni načini prikaza proporcija ljudskog tijela od Vitruvija i Leonarda  do Le Corbusiera, te antropometrijski načini mjerenja prostora kroz povijest ( lakat, palac, stopa).

Upravo Leonardova studija i Vitruvijev čovjek su bili tema kojom su se djeca kasnije bavila u praktičnom dijelu.  Nakon upoznavanja s čovjekovim proporcijama, pokazani su neki primjeri manjih i većih prostora gdje smo u razgovoru s djecom pokušali objasniti zašto je neki prostor manji ili veći, kako čovjekove proporcije utječu na arhitekturu,  te kako ta ista arhitektura utječe na čovjeka, odnosno kakve osjećaje izaziva prostor određenih dimenzija.  Nakon uvodne prezentacije, uslijedio je praktični dio koji djecu ipak najviše veseli. U parovima su uz pomoć metra i papirnatih traka mjerili dijelove vlastitog tijela, te ih uspoređivali i uspostavljali odnose među istima. Na kraju su dobili zadatak da s tim elementima  izmjere dijelove kućnog namještaja i još jednom primijene stečeno znanje i zabave se.

U cjelini DIJELIMO PROSTOR radionice su usmjerene na prirodu i društvo.

Nakon što smo naučili da način organizacije života i mjesto, način i materijal gradnje direktno rezultiraju određenom formom (prostorom) u kojem živimo, prelazimo na onaj osjetilni dio gdje naš doživljaj prostora prelazi pitanje puke forme. Sad nas zanimaju osjećaji. Za razliku od nastamba životinja, ljudi nikada ne doživljavaju prostor bez simboličke strukture. Kroz nju se učimo doživljavati i pripadati određenoj zajednici. Pozivamo vas ove subote, 12. travnja od 10-12h na radionicu Male škole arhitekture „Osobni doživljaj prostora“.

Više o ovogodišnjem ciklusu Male škole arhitekture potražite ovdje.

Predavači

Perić, Davorka, Autor programa

diplomirala 1999. povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; od 2000. -2002. koordinatorica programa neprofitne udruge Academia moderna; od 2006. stručnog programa Društva arhitekata Zagreba; vodila stručne programe vezane uz promociju članova DAZ-a, interdisciplinarna predavanja i izložbe; od 2006. - 2010. članica uredništva web stranice Društva arhitekata Zagreba; autorica brojnih interdisciplinarni programa vezanih uz problematiku prostora i suvremenu hrvatsku umjetnost; selektorica programa za domaće i inozemne izložbe, festivale / izložbe, predavanja; od 2000. - 2010.osnivačica i kustosica festivala Vizura aperta u Momjanu; piše tekstove za kataloge izložbi, te za Hrvatski filmski ljetopis, Konturu, Vijenac, Zarez i Život umjetnosti, Art Republiku, 3. program HR, ČIP, Oris i dr.; članica studijske sekcije ULUPUH-a.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Perić, Davorka
Autor programa

Mala škola arhitekture - Prostor i ja 2014

Radionice zajedno realiziraju učitelji  likovne kulture i razredne nastave, arhitekti te studenti Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti i Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Od početka projekta se u radionice organizirano uključuju i osnovne škole grada Zagreba, bilo u prostorima škola ili izvan njih. Posljednja takva suradnja realizirana j

Iz ciklusa

11.06.2014 - 11.06.2014
Hoćeš kupit ciglu?

11.06.2014 - 11.06.2014
Osvrt na radionicu MŠA u okviru Think Space Nekonferencije

01.06.2014 - 01.06.2014
Mijenjamo grad

01.06.2014 - 30.05.2014
Mijenjamo grad


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.