Kalendar

Osvrt na razgovor U tinelu: Vera Grimmer i Ana Dana Beroš

28.02.2012 - 28.02.2012
Ciklus: U tinelu

Na razgovoru U tinelu, održanom 21.02.2012. u DAZ-u, s glavnom temom Izdavaštvo i arhitektura, gošće su bile Vera Grimmer i Ana Dana Beroš, obje urednice časopisa Oris. I ovoga puta u tinelu se priča s teme o izdavaštvu proširila, na promociju i medijaciju arhitekture kroz izložbe, muzeje, simpozije... O čemu se još pričalo saznajte u nastavku.

Razgovaralo se o izvrsnosti u arhitekturi kao kriteriju Orisa čije su urednice naše gošće Vera Grimmer i Ana Dana Beroš. Vera Grimmer, čije se uredništvo i pisanje cijeni velikom nagradom Neven Šegvić,  ovom časopisu naglasila je upliv alternativnog diskursa kroz druge vizualne umjetnosti, posebice fotografiju i time podcrtala ideju o suživotu arhitekture i umjetnosti.

No, arhitektura i dalje ostaje hermetična, zatvorena unutar struke, čuli smo da samo mali dio pretplatnika časopisa nisu arhitekti. Simpozij Dani Orisa su prilika za komunikaciju i druženje, povezivanje.

Na pitanje kako izaći u svakodnevno i približiti se raznolikoj publici, proširiti arhitektonsku publiku, kroz svoj rad otkrivala nam je Ana Dana Beroš. Urednica weba DAZ-a, čije je čitanje uveliko poraslo kroz  mogućnosti koje nudi ovaj novi medij za konzumiranje arhitekture i kulture. Aktivistica u Odredu za arhitekturu savjesti - ARCHIsquad čiji je projekt hitnaArhitektura proveden u zagrebačkim kvartovima našao načina približiti se građanima, kao i obrnuto građanima približiti arhitekturu, najavila je i novi DAZ-ov fanzin, interaktivnu formu za komunikaciju o arhitekturi.

Otvorile su se i teme muzejskih praksi, reaktivacije arhiva i muzeja, uloge napuštenih tvornica u revitalizaciji, ne smo spomeničke industrijske baštine nego kroz nove kulturne hibridne programe budućih institucija i cijelih kvartova u čijim dijelovima sada trunu. U tinelu su se razmijenile uz čaj, još i mnoge druge misli, kao i one o pisanju znanstvenih članaka, o stručnim ekskurzijama poticajnim za razmjenu, učenje, rad.

Hvala razgovorljivim gostima na sudjelovanju, mislima i cvijeću. Do sljedećeg viđenja u tinelu.



Autor teksta: DP
 

Predavači

Grimmer, Vera, Autor

Studij arhitekture završila je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 1985. godine objavila je velik broj prikaza i kritika u domaćim i stranim arhitektonskim časopisima. Za Gradsku vijećnicu u Beču koncipirala je i organizirala izložbe: Dubrovnik (izložba fotografija Damira Fabijanića), Raumgedanken – 8 Architekten aus Zagreb te Beiträge zur Urbanität (Prilozi urbanosti). Glavna je urednica časopisa Oris. Dobitnica je nagrade ‘Neven Šegvić’ za 2003. godinu.

Beros, Ana Dana, Autor

Ana Dana Beroš is an architect, text writer and editor at Oris magazine, activist and educator at ARCHIsquad – Group for the Architecture of Conscience, web editor at Zagreb Society of Architects and programme coordinator of Think Space cycle of international conceptual architectural competitions at ZSA. She was head designer of studio ‘Dva Plus’ creative department in Zagreb focusing on architectural competition projects, where she won couple of first prizes on open competitions in Croatia and abroad (2007-2011), among which is the Shinkenchiku Residential Design Competition Merit Award by juror Jun Aoki in Japan, in 2009. She graduated cum laude at the Faculty of Architecture at the University of Zagreb in 2007, during her studies she received Dean’s and Rector’s Awards for Excellence in Architectural and Urban Design, and gained architectural expertise in Finland, Brazil and Croatia. Ana Dana Beroš je arhitektica, urednica časopisa Oris, aktivistica u Odredu za arhitekturu savjesti- ARCHIsquad, web urednica stranica Društva arhitekata Zagreba i programska voditeljica Think Space ciklusa internacinalnih konceptualnih arhitektonskih natječaja. Vodila je kreativni odjel arhitektonskog ureda ‘Dva Plus’ specijalizirajući se u arhitektonskim natječajima projects, u čijem timu osvaja par prvih nagrada u Hrvatskoj, kao i Posebno priznanje na Shinkenchiku natječaju u žiriju Jun Aokija u Japanu, 2009. Diplomirala je cum laude na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007., tijekom studija biva nagrađena Dekanovom i Rektorovom nagradom, a radno iskustvo stječe u renomiranim arhitektonskim uredim u Finskoj, Brazilu i Hrvatskoj.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Grimmer, Vera
Autor

Beros, Ana Dana
Autor

U tinelu

Tinel okuplja starije i mlađe generacije arhitekata, koji vode dragocjene razgovore o temama iz područja arhitekture i kulture, nekulture i dr. Razgovor ne prekida moderator već se dozvoljavaju određena udaljavanja od teme i ulazak u anegdote i vezane priče.

Iz ciklusa

22.05.2012 - 22.05.2012
Arhitekti i konzervatori - u povijesnoj jezgri grada: Iva Letilović, Igor Pedišić i Miljenko Domijan

08.05.2012 - 08.05.2012
U tinelu: Leo Modrčin i Tomislav Pavelić

24.04.2012 - 24.04.2012
U tinelu: Pričajmo o turizmu s Dinkom Milasom i Dafne Berc

10.04.2012 - 10.04.2012
Osvrt na razgovor U tinelu: Ivan Juras i Luka Korlaet


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.