Kalendar

THINK public SPACE razgovor

11.06.2015 - 11.06.2015
Ciklus: THINK public SPACE

Povodom ovogodišnjeg posebnog izdanja programa Think Space, 11. lipnja 2015. u 20h u Društvu arhitekata održati će se javni razgovor na temu javnog prostora kao okosnice natječaja THINK public SPACE na kojem će sudjelovati Dafne Berc, Rene Lisac​, Tihomir Jukić i Tomislav Pletenac, dok će Jan Liesegang iz berlinskog raumlabora govoriti o suvremenim participativnim praksama u javnom prostoru.

U tijeku je konceptualni arhitektonski natječaj THINK public SPACE. Ovo posebno izdanje programa Think Space usmjereno je na problematiziranje javnih gradski prostora na teoretskom i konceptualnom nivou. U okviru sveobuhvatnog i ambicioznog projekta revitalizacije javnih prostora Grada Zagreba „Zagreb za mene“, kojeg provodi Društvo arhitekata Zagreb u suradnji s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, natječaj THINK public SPACE ima ulogu pilot-natječaja kojim se suštinski analizira i istražuje suvremeni javni prostor. Kako je upravo javni prostor grada ključno mjesto sukoba ekonomske i političke paradigme društva, javnih i individualnih interesa, zadatak je odgovoriti na pitanje je li arhitektura u stanju intervenirati u tom procesu? Koji je uopće oslonac i svojstvo arhitekture u trenucima sve intenzivnije ekonomske i političke nesigurnosti i koje su njene reperkusije u javnom prostoru? Na kraju, do koje mjere arhitektonska forma može igrati ulogu univerzalne forme, mjesta na kojem se omogućavaju svi preduvjeti za nastanak Događaja, odnosno za stvaranje javne sfere


Jan Liesegang


raumlabor


Tihomir Jukić (foto: pogledaj.to)

Na neka od ovih pitanja potražiti ćemo odgovore u četvrtak 11. lipnja u javnom razgovoru o javnom prostoru. Dr. sc. Rene Lisac podijeliti će iskustva inicijative Akupuntara grada / City Acupuncture. Jan Liesegang, jedan od članova ocjenjivačkog suda natječaja THINK public SPACE ukratko će nam približiti principe rada berlinskog kolektiva raumlabor, čije član te čiji primarni fokus rada su upravo javni gradski prostori i sfera te participativni modeli kreiranja i prilagođavanja javnih prostora duboko ukorijenjenih u lokalnu zajednicu i, kako sami kažu, daleko od utopije.
Prof.dr.sc. Tihomir Jukić, profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu i vrhunski poznavatelj zagrebačkog urbanog konteksta, a uz njega pridružiti će nam se i Dr.sc. Dafne Berc dok će razgovor moderirati Prof.dr.sc. Tomislav Pletenac, kulturni antropolog i sociolog.

    
Dafne Berc (foto: Ivan Kuharić)                Tomislav Pletenac

Pozivamo Vas da nam se pridružite i saznate sve o natječaju THINK public SPACE te doprinesete svojim sudjelovanjem u javnom razgovoru. Vidimo se u DAZ-u!

Vaš Think Space tim


Program Think Space pokrenut je 2010. od strane Društva arhitekata Zagreba kao platforma za promišljanje i eksperimentiranje u arhitekturi ciljajući na međunarodnu javnost. Kroz cikluse natječaja, simpozija i nekonferencija Think Space je proteklih godina povezao preko 800 sudionika iz 80ak zemalja svijeta. Više o programu Think Space, kao i o aktualnom natječaju, rokovima i načinu sudjelovanja potražite ovdje.

Projekt „Zagreb za mene“ teži podizanju kvalitete javnih prostora u gradu Zagrebu kroz 17 intervencija uključujući javnost, struku i gradsku upravu te ujedno doprinoseći podizanju svijesti i važnosti teme javnog prostora kroz projekt „Zagreb za mene“.

 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

THINK public SPACE

THINK SPACE i Grad Zagreb u okviru projekta „Zagreb za mene“ , kojeg provodi Društvo arhitekata Zagreba, raspisuju međunarodni, javni, anonimni, u jednom stupnju konceptualni arhitektonsko – urbanistički natječaj - THINK public SPACE.

Iz ciklusa

10.08.2015 - 10.08.2015
THINK public SPACE - rezultati natječaja

21.05.2015 - 23.05.2015
Predstavljamo ocjenjivački sud natječaja THINK public SPACE

19.04.2015 - 19.04.2015
THINK public SPACE


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.