Poslovni toranj Zagrebačka-Vrapčanska

Opis

Osnovna nosiva vertikalna i horizontalna konstrukcije je armirano betonska. Konstruktivni raster u poprečnomsmjeru određen je potrebom kvalitetnog organiziranja podzemne garaže i iznosi 7,3 m osno. U podzemnimetažama vertikalna nosiva konstrukcija (pored stubišnih i jezgri za dizala) riješena je putem slobodnostojećih stupova uokolo kojih je koristan prostor garaže. U prizemnim i svim nadzemnim etažama osnovnu vertikalnu konstrukciju predstavljaju središnje stubišne jezgre u sklopu kojih se nalaze i dizala te instalacijske vertikale. Stupovi koji dodatno kako ukrućuju tako i nose horizontalne AB ploče ( i zajedno sa jezgrama čine krutu konstrukciju u svim smjerovima) integrirani su u pročelje, te zajedno sa gredama u razini podova/nadvoja čine krute okvire, tj. nosivo pročelje koje, konstruktivno gledano, poprima karakter visokostijenih nosača. Takav karakter pročelja osigurava mogućnost formiranja spomenutih slobodnih troetažnih prostora na južnoj i
sjevernoj strani osnovnog volumena zgrade, prostora oslobođenih od elemenata vertikalne konstrukcije spremnih za raznoliko korištenje i uređenje (zelene oaze).
Dijelovi pročelja ispred zatvorenih dijelova zgrade namijenjenih uredima i poslovnim prostorima bila bi uređena kao dvostruka (duple staklene stijene), sa sustavom ventilacije i zaštite od sunca. Preko dijelova pročelja ispred otvorenih dijelova zgrade (zeleni vrtovi) bila bi prevučena kruta ili djelomično fleksibilna mreža kao podloga za rast zelenila. Time se na samom pročelju kao protuteža pravilnom, glatkom staklenom pročelju pojavljuje prirodna nepravilnost i raznolikost u formi vertikalnog vrta / zelene opne.
Dijelovi krova iznad nižeg "dvorišnog" volumena zgrade imao bi formirane poluetaže – kaskade visine do 2 m na kojima je moguće sadnja ne samo parternog i niskog već i višeg raslinja (zeleni vrtovi).

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Zagrebačka-Vrapčanska
Površina 30000 - 50000 m2
Površina (brutto) 35490 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: