Trg Poljana u Šibeniku

Opis

Poljana se nalazi na spoju ključnih komunikacija grada i mjesto je formirano uz povijesno ziđe i bastione izvan stare jezgre. Prostor je stalno doživljavao transformacije i sažimao različite identitete okolnih zgrada, perivoja i arheologije. Ostao je kao mjesto između nevidljivih silnica, prazni rubni prostor po čemu je dobio ime.
Ponuđeni koncept aktivira Poljanu usmjerenjima horizontalnih pravaca kretanja ustanovljenim ponavljanjem iz svakidašnjeg života, bez povijesne težine.
Formalno koncept Poljane je zamišljen kao preklop dvije mreže od kojih je jedna klasični raster na cijeloj plohi a druga polje točaka usmjereno logikom Vitićeve biblioteke i bedema. Kvadratno polje točaka definira prostor fleksibilne organizacije. Po njemu su utisnute linije ustaljenih ruta koje prolaze u raznim smjerovima.
Glavna gradska pješačka ruta u smjeru istok zapad nagašena je u punoj širini nekadašnjh vrata i povezuje povijesnu jezgru s tržnicom, autobusnim kolodvorom I područjem Drage.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2011
Lokacija Šibenik
Trg Poljana
Površina 0 m2

Nagrade preko natječaja
I. nagrada (Natječaj za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja uređenja Trga Poljana u Šibeniku) 05.11.2011

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.