Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Projektno rješenje slijedi zahtjeve programa u funkcionalnom smislu, dok u estetskom pristupu ističe dječju razigranost u primjeni osnovne palete boja na neutralnoj podlozi.

Glavni ulaz u građevinu je iz unutrašnjeg dvorišta u koji je pristup omogućen iz obje gradske ulice. Ulaz je središnje postavljen, te se iz ulaznog hodnika direktno pristupa glavnom stubištu, kapeli i blagovaonici. Do kapele nalaze se odvojene prostorije svećenika, koji ima i direktan ulaz iz hodnika.
U prizemlju se nalazi i opskrbni ulaz domaćinstva, gdje se preko kuhinje dolazi do prostorija domaćinstva u podrumu, koje je odvojeno od spremišta.

Na 1. katu nalaze se prostorije dnevnog boravka učenika, predavaonica, učionica, klub za mlade i prostorije upravitelja.

2. kat je rezerviran za 6 soba učenika koje su sve orijentirane prema unutrašnjem dvorištu radi zaštite od buke glavnih ulica. Također tu su i dvije sobe za suradnike, kao i dodatna učionica i primaća soba.

Potkrovlje, koje je u odnosu na ulično pročelje uvučeno, sadrži 6 soba za učenike orijentirane na unutrašnje dvorište, te vanjsku terasu koja za vrijeme povoljnih temperatura služi za odmor i rekreaciju, gdje se također nalazi i zeleni vrt.

Sama namjena građevine, usmjerila je estetsko oblikovanje u smjeru razigranih boja na neutralnoj podlozi. Crvena, žuta, plava, zelena, kao osnovne boje protežu se u trakama u čitavoj visini pročelja kao papir u boji za izradu slikovnog kolaža. Boja, simbolizirajući dječju razigranost, izrađena je od akrilika obješenog na metalnu ventiliranu fasadu. Tokom dana osvjetljava unutrašnje prostore u bojama, a noću svijetli.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1413,6 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.