Blažević Dominko

Tvrtka:

Rodio se u Banja Luci (BiH) 1972. godine; odrastao je i živio u Splitu, Kaštelima, Zagrebu, New Yorku, Buenos Airesu; u New Yorku je diplomirao arhitekturu na The Cooper Union School of Architecture; trenutno živi i radi u Zagrebu kao arhitektonski kritičar, prevoditelj i copywriter; od 2011. član je uredništva DAZ-ove web stranice.

Projekti

Vezane vijesti

04/07/2012 Kolumna

Služba prostornog spašavanja

Na koji način grad i država mogu biti konkretni i učinkoviti u korigiranju prostornih “grešaka”? Je li birokratska i strukovna sporost prokletstvo koje će ih u tom naumu vječno sputavati?


01/06/2012 Osvrt

U gradu ima grad

Paradoksalno, prirodni “refleks” grada u nastanku nije da postane grad, nego da (p)ostane – selo. Većini je nekultura prihvatljivija od kulture koju gradskost nameće i zahtijeva.


09/05/2012 pogledaj.to LIVE

Gost zove gost(a) zove gosta

Program pogledaj.to LIVE u Vip clubu u četvrtak, 10. svibnja predstavlja format GZGZG – Gost zove gost(a) zove gosta! Riječ je o novom formatu diskusija čiji bi sudionici trebali o određenoj temi razgovarati kroz tri različite perspektive gledišta, stavova i razmišljanja


08/05/2012 Video intervju

Video intervju: Tomislav Pavelić i Pulska grupa

DAZ vam donosi intervju s hrvatskim predstavnicima na ovogodišnjem venecijanskom bijenalu. Ana Dana Beroš i Dominko Blažević, DAZ-ovi web urednici, razgovarali su s Tomislavom Pavelićem i članovima Pulske grupe, Ivom Marčetić, Emilom Jurcanom i Vjekoslavom Gašparovićem te saznali sve o njihovom nastupu na Bijenalu, kako je došlo do suradnje i što možemo očekivati.


02/04/2012 Kolumna

Bespuća obijesne neozbiljnosti (ili, tko o čemu, Rošin o…)

Ima li smisla u jednom strukovnom mediju, pa bio on i digitalno “beskonačan” poput ovog, online prostor trošiti na jedan (poduži!?) prilog u glavnom TV Dnevniku od prije desetak dana, na prilog o promociji “knjige” Uprknuće splitskog KOLEGE Jerka Rošina? Ima li smisla uopće pažnju krizom zabrinute struke usmjeravati na ovaj…incident? Potpada li taj neukus ikako pod arhitekturu, samo zato što se slučajno radi o trabunjanjima jednog – Nazorom nagrađenog (!?) – arhitekta? 


10/01/2012 Kolumna

Arhitektura i dekoracija

Zahvaljujući bombastičnim intervjuima, glupim pitanjima i senzacionalističkom pristupu, arhitektura se danas u medijima često prikazuje na jedan banalan i “jeftin” (odnosno skup i luksuzan) način, što arhitekte jednostavno – izluđuje. 


28/12/2011 Nagrada

Nagrađujemo najbolje profile na webu!

Do kraja ove godine ispunite svoj profil na webu i sljedeću godinu započnite s besplatnim vikend odmorom za dvoje u Spa&Sport Resortu Sv. Martin na Muri! Rok za popunjavanje profila je 30.12.2011. do 12 sati.


11/08/2011 Kolumna

Grad i kič

Čiji je grad i kome pripada? “Nama” ili “njima”? Nekolicini, većini ili baš svima? Koliko demokratičan, koliko uključiv i otvoren treba biti proces odlučivanja o njegovoj sadašnjosti i budućnosti? Trebaju li svi odlučivati, ili samo neki, odabrani i za to kvalificirani? Ali, okrenemo li pilu naopako: kojim pravom arhitektonska i urbanistička manjina, ma koliko stručna bila, može/smije većini nametati svoj sud, svoj ukus, svoje projekte i vizije grada i gradskosti?


27/07/2011 Vodič

Split, arhitektura 20. stoljeća

Vodič daje sažet pregled arhitekture grada Splita u 20. stoljeću prikazujući 100 građevina koje prema odabiru uredništva na najbolji način prezentiraju sto godina splitske moderne arhitekture.


12/05/2011 DAZ web

Nova web stranica DAZ-a je pred vama!


Niste zalutali! Pred vama je novi web DAZ-a.


07/05/2011 Tema

Arhitektonski vodiči i urbane arheologije

Iznenada, u samo nekoliko tjedana, “dogodila su nam se” dva iznimna arhitektonska vodiča: prvo splitski (Split: arhitektura 20. stoljeća, skupine autora), pa onda i zagrebački (Arhitektonski vodič Zagreba, Aleksandra Lasla). Uz nedavno objavljeni povijesno-kulturni vodič Židovski Zagreb (Knežević-Laslo), te najavu skorašnjeg izlaska džepnog vodiča kroz arhitekturu Zagreba DAZ-ove Sekcije mladih, ovu godinu se već sada slobodno može proglasiti godinom arhitektonskih – i njima sličnih – vodiča. Različitost autorâ i pristupâ ipak su kakva-takva kompenzacija za njihovo kašnjenje. Bolje ikad…


10/11/2010 Kolumna

Hrvatsko snebivanje nad Balkanom

Kulturne radnike, intelektualce i kritičare bilo koje zemlje – a posebice jedne male, i svjetskim kulturnim centrima moći periferne, poput naše – moguće bi bilo ugrubo svrstati u dva tabora. Postoje tako oni (nazovimo ih lokal-patrioti) koji pokušavaju iznova pokazati i dokazati, da je naša umjetnost, naša arhitektura, naša književnost, štogod, sasvim na razini svjetske produkcije, ako ne i bolja, i postoje oni koji misle da tomu možda nije uvijek tako, koji su nešto samokritičniji u toj procjeni (nazovimo ih…skeptici, cinici?). 


07/10/2010 Kolumna

Govoriti o arhitekturi, ali kome, i – kako?

U prostorijama DAZ-a donekle provokativno predavanje ovih dana održao je Andreas Ruby, “arhitektonski amater”, kako se sam voli nazivati. Amater, u onom poetičnom i etimološkom smislu ljubitelja arhitekture; ali arhitektonski amater i zbog činjenice da nije obrazovan kao arhitekt, već kao povjesničar umjetnosti (doduše uz dodatnu arhitektonsku edukaciju pod mentorstvom – ni manje ni više nego – Paula Virilia i Bernarda Tschumija).


30/08/2010 Kolumna

Arhitekture turizma 2

Quartzsite u Arizoni selo je (odnosno gradić, engl. town) usred ničega, nešto kućica razbacanih oko jednog običnog nadvožnjaka, neuglednog križanja dviju autocesta usred pustinje. U njemu tokom godine stalno prebiva tek oko tri tisuće stanovnika, a najveća atrakcija je, čini se, Paul Winer, nudist u svojim 60-ima i vlasnik lokalne knjižare, većinu vremena gol i dobro raspoložen, odjeven tek u šešir, naočale i svoj legendarni nakurnjak...


11/08/2010 Kolumna

Arhitekture turizma 1

Početak ljeta, uz uobičajeno obećanje još jedne rekordne sezone (zar i u ovoj recesiji!?), označava i ponovnu pojavu nekih drugačijih “arhitektura” na ovim obalama. U pokretu su milijuni ljudi, nošeni kako željom za osvježenjem tako i refleksom konformizma. Ljetni godišnji odmor provodi se obavezno na moru i uz njega, između ostalog i kako bi se imalo zadovoljavajuć odgovor na neizbježna pitanja prijatelja i znanaca: kamo ćete ove godine, i, poslije, gdje ste bili?


21/06/2010 Kolumna

Nulta arhitektonska gesta na Velikom Kornatu

Adolf Loos je rekao ovako: “Hodajući šumom naiđete na zemljani humak, dva metra sa metar. Najednom postajete ozbiljni, i nešto u vama kaže: Netko je ovdje pokopan. To je arhitektura.” (Ali i afekt, naravno.)


20/06/2010

Dominko Blažević piše za DAZ web


U rubrici ´Kolumna´ pročitajte osvrt na netom dovršeno spomen-područje na Velikom Kornatu


26/01/2010

Rezultati javnog natječaj za za glavnog i odgovornog urednika časopisa Čovjek i prostor


Na natječaj koji je trajao od 26. siječnja 2010. do 8. veljače 2010. pristiglo je petnaest (15) prijava, od kojih dvije u skladu s propozicijama natječaja...



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.